duminică, 18 mai 2008

Cum sa te simti iesean in Iasi

6 octombrie 1960…6 octombrie 2008… o fi vreun semn ? vreun semn bun ?!
Nascut in Iasi, domiciliat in Iasi, 10 ani petrecuti la lucru in 3 tari, niciodata tentat de a pleca din Iasi, dintotdeauna tentat de a se implica in viata activa a tirgului pe care l/am cunoscut ...in toate cartierele lui.

Slalom printre cartire

  • Sararie: chiriasi intr-o baraca, parintii mei au visat la conditii de locuit normale si m-au adus pe lume;
    Visul s-a transformat intr-un apartament la bloc in Cantemir, ulterior unul mai mare in Soseaua Nationala si mandria de a fi din zona Podu Rosu ( pe atunci- cel putin – era important sa te identifici cu o zona a orasului in conditiile in care acela era universal unui tanc de scoala generala); fotbal in curtea scolii sau pe maidanul in locul caruia gasim acum un magazine alimentar si un bloc; fotbal in Decebal, Aleea Rozelor, Socola, Tatarasi, Bucium sau Copou, cu pustani de varsta noastra…confruntari sportive si infruntari baietesti…
    Vizite la bunicii care locuiau la o casa in Pacurari si prietenia cu Adrian- un tigan pentru care sterpeleam mancare si cu care ajungeam in Pacuret, la Ciric si in Centru

    Acum stiu ca nu era asa dar… sa joci fotbal in Copou ( chiar daca pe terenul de antrenament ) si sa ai impresia ca toata lumea care te vede coborand dealul stie ca ai castigat un meci si ca esti campion cu echipa scolii …

    Pentru unii, astazi, poate fi desuet; dar aveti idee cat de mandru poate fi un adolescent cand coboara pe langa Universitate imbracat in uniforma de negruzzist ?... sau cand participa, in incinta Palatului Culturii, la un concurs ?

Locuri si oameni


Amicitii si/ sau prietenii legate in mai toate zonele orasului …nu cu multi dar legaturi care o data facute au ramas; nume de oameni obisnuiti asa cum este si al meu… Cristi Cioanca nu e un brand sau un nume cu rasunet dar cred ca e un nume care se pronunta fara repulsie, teama sau …
… sper sa devina cunoscut de catre alti oameni in afara celor din domeniul constructiilor si mai ales respectat; pentru ca inseamna generozitate si cuvant tinut cu orice pret ;

Cartierul Dacia- 6 luni de demonstratie ca pot trai pe picioarele mele, chiar daca domiciliul din bulletin si varsta imi dadeau posibilitatea de a locui cu parintii;

Nicolina… cea veche cu case si Nicolina cea noua cu blocuri ;

In toate cartierele m-am simtit iesean in orasul meu…

Sa vezi Iasul de sus

  • Acum… Dealul Galata… zona de case pe fostele vii si livezi… orasul este vizibil de la Antibiotice pana in Zona Industriala … cand vin de la santier sau birou un minut macar de privit si ma simt deja odihnit… 4:40 dimineata cand ma trezesc repet fara ca intotdeauna sa vad luminile pe care le-as astepta; oricum sa privesti Iasul este …( nu am prea nimerit aici ) greu de descries… (am dres-o) ; cu totii am fi mai atasati de oras daca l-am vedea asa… sunt multe zone din care putem s-o facem, iar cand nu puteam din casa mergeam la Motel ( acum sunt mai multe, dar eu vorbesc despre Motel ) si ma delectam cateva minute cu privelisti de care numai cei norocosi… locuitori ai orasului Iasi… au parte …

Revenind insa la campania electorala…

Nu e greu sa oferi un sfat sau sa spui o vorba buna dar poate fi coplesitor sa-ti asumi raspunderea celor spuse atunci cand vorba ta ar putea sa insemne enorm pentru cineva ( oricine ) la un moment dat; de aceea cred ca nu tupeu si nici macar curaj este ceea ce-ti trebuie pentru a candida independent ci convingerea ca ai capacitatea si determinarea de a arata ce putin avem nevoie pentru a fi fericiti in Iasi;

3 comentarii:

  1. Vai, domnu cioaca, ce poet....mai bine du-te la dona gavrila sa iti dea un post de limba romana. scrii de te crezi si tu un eminescu sau sadoveanu. da iasu asta pute, are tintari, e plin de cini vagabonzi, are praf...ei, aici, in praf unde mai ai poezie???

    RăspundețiȘtergere
  2. "ce putin avem nevoie pentru a fi fericiti in Iasi"

    ce putin avem nevoie pentru a fi fericiti in Iasi? ai tu raspunsuri, bloggerule???

    RăspundețiȘtergere
  3. Raspunsuri fara intrebari ?! Intrebari fara raspunsuri !?

    In campanile electorale se prezinta, de catre majoritatea candidatilor, diverse programe, propuneri si raspunsuri la intrebari nerostite; la o parte din ceea ce se considera ca nu este pe placul electoratului… Indiferent daca functia pentru care exista candidatura justifica sau nu aceste …raspunsuri

    Raspunsurile se judeca dupa intrebari ! Exista intrebari ? Exista interes sau doar o romaneasca neimplicare ? Aproximativ 280.000 oameni cu drept de vot in municipiul Iasi in afara de studenti… Problemele… intrebarile a aproximativ 400.000 locuitori ai orasului Iasi sunt sau ar trebui sa reprezinte motivatie necesara si suficienta pentru candidat si electorat.

    Consiliul local are nevoie de o componenta profesionista din diverse domenii ( dar nu neaparat din foarte multe ) ; de o componenta care sa asigure eficienta in a a prezenta probleme ale cetatenilor, a le rezolva si lua hotarari bazate strict pe bun simt, gandire sin u in ultimul rand pregatire a temelor de sedinta. Timp de 4 ani si alocand zilnic energie si suflet …
    Cum va simtiti in campanile electorale ? Nu ar fi mai bine daca urmarind activitatea alesilor pe parcursul mandatului incredintat a-ti avea deja in minte si in inima numele fostului/ fostilor candidati si certitudinea ca votand nu va simtiti pacaliti de promisiuni ci siguri ca viitorul este in siguranta ?

    RăspundețiȘtergere