luni, 1 iunie 2009

Un copil deosebit

Nu-mi place sa vorbesc despre ajutorul dat unor oameni, cu atat mai mult cu cat uneori este vorba despre copii deosebiti; cand scopul ajutorului este acela de a le oferi posibilitatea de a invata cu indarjirea celui care nu are alta sansa, cu atat mai mult nu se merita de discutat.
Daca insa, in Romania de astazi, cu sensibilitate isteata dar si cu mandrie demna de respect, un tanar elev, clasat primul din clasa, amana/refuza o mana de ajutor, acest lucru merita semnalat.
Sunt multi elevi care nu se simt confortabil (datorita situatiei materiale din familia lor) alaturi de colegii lor decat atunci cand pot dovedi (prin conduita si cunostinte acumulate) ca invatatura este accesibila in mod egal celor bogati si celor saraci. Saracia nu trebuie sa reprezinte o povara sau o rusine, asa cum apartenenta la o familie bogata nu trebuie sa reprezinte un handicap. In SCOALA copiii se pregatesc pentru viata, nu numai prin acumulare de cunostinte predate ci mai ales prin slefuirea caracterului, prin dobandirea sau confirmarea dorintei de a reusi;...de a reusi sa devina OAMENI in sensul traditional al cuvantului.
Ajutorul (premiul extrascolar) propus celui clasat pe primul loc in clasa la sfarsitul fiecarui semestru se doreste a fi o incurajare, o stimulare a celor cu dragoste de carte. Acest premiu poate insemna mult in situatia in care poate fi materializat in functie de dorinta copilului.
Copilul care m-a impresionat si despre care scriu aceste randuri, a amanat obtinerea premiului de la sfarsitul semestrului (pentru ca probabil nu-i intelege sensul altruist sau pentru ca intelege deja- din pacate- ca viata nu ofera cadouri) si opteaza pentru premiul pe care viata urmeaza sa-l ofere : siguranta ca s-a definit ca OM de valoare.
Acest copil invata in Iasi, Romania, la un liceu din Copou si nu este iesean...
Doresc sanatate si noroc tuturor copiilor din lume !
Doresc sanatate si noroc tuturor parintilor din lume ! Probabil ca mai multa atentie acordata copiilor ar putea sa le aduca mai multa fericire si siguranta.

Un comentariu: