Cat costa bunavointa proprietarilor de firme de a-si respecta oamenii (salariatii) si credinta ca au ales drumul bun ? Daca in primavara 2008, ceea ce presimtisem (cu toate ca departe de ceea ce a devenit) referitor la viitor era pus pe seama anului electoral, daca in vara ma rugam sa se "dezghete" lucrurile inainte de alegerile generale, acum sper ca voi putea rezista chiar daca ar fi ca situatia prezenta sa nu dureze pana dupa alegerile prezidentiale (inclusiv turul 2) !...
Este strigator la cer sa nu ai de lucru in constructii in momentul de fata; sa nu fie de lucru pentru o categorie profesionala care trage dupa sine o multime de alte zone economice (nu neaparat din domeniu), care poate asigura schimbarea la fata a oraselor si infrastructurii tarii, inclusiv a starii de spirit a populatiei.
In situatia in care in RO avem astazi aproape 0,5 milioane de someri (din care marea majoritate din sectorul privat si negrevisti), asta inseamna cel putin 0,5 milioane de nopti nedormite de catre administratorii care au fost nevoiti sa recurga la un minim ajutor catre proprii salariati; dar ce se intampla cu somerii neanregistrati inca...datorita obezitatii sistemului sau a permitivitatii si inconstientei de a accepta lucrul la negru ?!!
Ministrul...muncii spunea ca a inteles unde a gresit in precedentul mandat (cel cu codul muncii balbait de "n" ori si care incurajeaza nemunca sau incurajeaza munca pe furis)...n-a inteles nimic si probabil ca nu va intelege vreodata : trebuie sa gandesti adanc, sa explici clar si sa actionezi curajos dar ferm pe planul/proiectul in care crezi; daca ai avut dreptate (si ti-ai impus termene clare pe care le respecti cu orice pret) vei fi dovada faptului ca se poate si in RO, daca ai gresit, demisionezi din TOT, returnezi toti banii primiti ca salariu si te rogi sa nu se razbune soarta pentru pierderile enorme de valori, valoare si mai ales incredere cu care ai fost investit...
Putem sa ne imaginam ce se va intampla cand se va dubla/tripla numarul de someri inregistrati si cand vor incepe scandalurile referitor la cei care habar nu au avut ca lucreaza (de fapt) la negru si eventual care au stiut dar au ignorat... si statul a stiut..., a tolerat..., iar acum nu are puterea de a spune lucrurilor pe nume, verde-n fata, continuand cu o timiditate pe care nu o observ atunci cand am calitatea de contribuabil si nu pot achita intotdeauna la timp darile, cand optez pentru prioritati astfel : salarii (oamenii au obiceiul sa manance, sa-si hraneasca copiii, sa plateasca utilitati, sa intoarca banii in sistem, etc.) , furnizori ( fata de care trebuie sa-mi cer scuze cand stric relatii consolidate in ani de colaborare si incredere- pentru a putea continua activitatea) si mai apoi darile la stat- pentru a putea permite plata sporurilor, primelor, procentelor din amenzi si, eventual confiscari, toate acestea in afara de salariile fara de care nu si-ar putea desfasura activitatea dar pe care s-ar putea sa le piarda de tot unii atunci cand nu vor mai fi suficienti contribuabili.
Respectul fata de salariatii buni, profesionisti si inimosi, intelegerea de catre acestia cu intelepciune a situatiei in care ne aflam, mandria ca facem parte dintre firmele care au totusi de lucru, ma face sa ezit in pregatirea actelor pentru somaj, dar daca pun raul inainte... Sectorul particular nu solicita ajutor de alta natura decat : SA FIE DE MUNCA pentru a putea sa ne intretinem familiile, copiii, parintii, profesorii, medicii, judecatorii, politistii, armata, pompierii, gunoierii, functionarii politicosi si amabili- toti acestia cu conditia de a fi profesionisti si onesti, persoanele cu handicap (altul in afara de lene sau smecherie), etc. !!!!!!!!
Educatia primita (o fi buna ?) ma fac sa nu intreb pe cate unii de la obraz: domnilor, sunteti chiar tampiti ? Nu puteti sau nu vreti ? Nu vedeti sau nu intelegeti ceea ce vedeti si e clar ca lumina zilei ?
E prima data cand am adoptat un ton mai direct, de obicei incercam doar sa sugerez un alt punct de vedere decat... al lor... si totusi, cum dracu' voi vota anul acesta ? Eu nu lipsesc de la vot !
Podul de la Luţca sau cum să dai mortul cu ruj
-
*"Not believing in force is the same as not believing in gravitation."*
*Thomas Hobbes (1588-1679, filozof englez)*
*“Podul de piatră s-a dărâmat, a venit a...
Acum un an
Sunt perfect de acord cu tine, Cristi. De relansarea sectorului privat tine iesirea din criza a Romaniei. Criza care, din pacate, se adanceste...
RăspundețiȘtergereA meritat Dan Simionescu sa se sfarseasca ? Nu era activitatea sa si a firmei benefica societatii ? Merita sa-si petreaca 90% din timp "cersind" platile cuvenite pentru a putea plati datorii la furnizori, salarii, dari la stat, etc. ? Cunoaste Bucurestiul ce drame se consuma zilnic, ce relatii vechi, bune si oneste se distrug din cauza ca statul nu intelege, sau ascunde/distruge resurse si apoi, culmea, cere penalitati si dobanzi de intarziere in conditiile in care daca s-ar respecta circuitul, contractele si legea, ar migra din sectorul de stat cel putin 50% din bugetarii care in curand nu vor mai putea fi platiti (fara sporuri, premii, ore suplimentare, etc), dar a caror activitate/lipsa de... nici nu va fi observata, daramite resimtita ?! Am inceput sa dau dreptate celor plecati si care nu vor sa mai revina vreodata in RO...si este pacat, pagubos si anormal; disperarea de a obtine 'drepturi" s-ar putea transforma mult mai repede decat ne inchipuim in falimentul bugetarilor ! Sa cersim bani imprumut in loc de a actiona cu curaj si viziune...? Imprumut pentru plata salariilor ????? Ce s-a intamplat cu presedintele Basescu cel din 2003 ?...cel care accepta si dezvolta idei noi sau vechi, masuri la mintea cocosului, papadia... Ciprian, fa tot ce poti pentru a schimba mentalitatea paguboasa, dar nu-ti pierde felul de a fi si verticalitatea; spor la treaba si succes !
RăspundețiȘtergere