duminică, 31 mai 2009

Un OM si inca doi OAMENI

Un OM, un barbat tanar, caruia sotia ii telefonase sa vina mai repede acasa dupa serviciu, conducea masina pe strada Strapungere Silvestru. Ii explica acesteia ca profesia si functia ii rapesc multe ore pe care le-ar putea dedica atat ei cat si fetitei lui, dar ca le iubeste pe amandoua la fel de mult...
La etajul IV al unui bloc se iscase un incendiu. OMUL l-a observat si a oprit masina chiar daca nu cunostea pe nimeni in acel imobil.
Ar fi putut sa-si continue drumul sau sa se alature grupului de privitori de pe trotuar... Cand a observat oameni iesind din scara blocului ar fi putut sa se intoarca la masina si sa se grabeasca catre casa lui...
OMUL a urcat la etaj, a identificat usa apartamentului in care se declansase incendiul si a rugat alti doi cetateni (vecini) sa-l ajute pentru ca spargerea usii sa nu fie considerata altceva decat ii era in intentie. OMUL a organizat cu calm echipa formata, a incropit un plan si au convenit sa intre impreuna si sa iasa impreuna. OAMENII au intrerupt alimentarea cu energie in apartament, au trimis pe altii sa opreasca gazul, au pregatit carpe ude, vase cu apa... si au facut astfel incat, la sosirea pompierilor, focul sa fie stins fara sa se extinda in apartament sau la etajul superior. Un vecin i-a cerut numarul de telefon; poate avea de gand sa-l transmita proprietarului pentru multumiri sau poate...pentru orice eventualitate (cercetare cauze incendiu, cercetare posibila intentie de incendiere, cercetare eventual furt,etc.).
Eu nu am reusit decat sa-l conving (cu greu) sa se prezinte in fata unor ziaristi carora sa le relateze faptele, eventual, sa le raspunda unor posibile intrebari despre dragostea familiei pentru UN OM de care fetita si sotia sunt mandre chiar daca a intarziat cateva minute pentru a ramane OM toata viata. Saptamana viitoare va merge la vot si nu va intarzia pentru ca duminica nu face decat inspectii pe santiere, planuri de lucru si cateva sinteze...iar asta nu-i ocupa toata ziua...
Evenimentul relatat s-a intamplat sambata, 30.05.2009 in Iasi, la 13.51, iar pe tanarul inginer constructor pe care l-am numit OM il cheama Robert Ovidiu.
Din pacate, nu cunosc numele celorlalti doi OAMENI dar important este ca exista. Criza de OAMENI obisnuiti, normali, romani nu a afectat Romania ! Cat de utili ar putea fi daca nu ar fi ocupati cu munca eficienta, facuta cu suflet si inteligenta...

6 comentarii:

  1. Dumitru Agachi31 mai 2009 la 18:37

    Sint incintat sa va salut domnule Cioanca. Am citit cu interes textele dv. si imi pare bine sa ne regasim pe blog-uri.
    http://dumitruagachi.wordpress.com/2009/05/31/un-mormant-cu-insemne-domnesti-la-scanteia-31-05-09/

    Mult succes. O sa va mai vizitez cu intres. Chiar ma bucur sa citesc rinduri scrise cu sensibilitate de constructori!Toate cele bune, Dumitru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-un ritm in care profesia ne ocupa ...aproape toata ziua, e de apreciat consecventa dumneavoastra de a scrie despre OAMENI si gesturile lor (a)tipice.
    Faptele autentice, ca si autentica sensibilitate( ce nu trebuie corelata cu ...profesia, ci cu amprenta sufleteasca)nu au nevoie de nuantari stilistice. Sunt lizibile.

    Felicitari pentru articol-o proba elocventa despre modul de a FI alaturi de ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Robert este un adevarat OM! Salutari lui si lui Mihai! Sunt convins ca si el ar fi procedat la fel.

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari Robert, Felicitari Domnule Director !

    Pacat ca oamenii de pus la rana, apar din ce in ce mai rar in cotidianul nostru. Din ce in ce, mai pretiosi devin, fara a ne da seama, inconjurati fiind de mediocritate, de las-o ca merge si asa, de lipsa de atitudine pozitiva.
    Sanatate va doresc, multa credinta, multa speranta si ramineti aceeasi.

    Cu stima ,

    RăspundețiȘtergere
  5. Mihai a reusit ceva similar : a oprit masina in care se afla cu sotia si copilul si a stins un incendiu ce cuprinsese o masina... din care soferul fugise. probabil ca Robert s-a molipsit de la Mihai care intervenise cu 2 zile mai devreme, dar eu am aflat abia astazi. Bravo lor, dar ma simt ciudat cu 2 ingineri care ar putea fi curtati de Pompieri ! felicitari !

    RăspundețiȘtergere