sâmbătă, 27 iunie 2009

Am fost martor la o parte din viata unui liceu extraordinar

Am participat la intalnirea cu fostii colegi si profesori organizata dupa 30 ani de la absolvirea Liceului Internat "Costache Negruzzi". Scriu acum doar cateva randuri referitor la cuvantul unui "biet profesor de matematica", dupa cum s-a autointitulat domnul Traian Cohal. Nu mi-a predat decat o data (inlocuind profesorul titular) dar a explicat astazi cat este de recunoscator fostilor elevi si cat de blagoslovit de Dumnezeu a fost sa poata darui elevilor "spiritul matematicii"...
A vorbit si despre cat de importanta este franchetea si despre misiunea dascalilor de a forma caractere mai mult decat de a se asigura despre acumularea de cunostinte. Cu catva timp in urma scrisesem cateva randuri, cumva in acelasi sens, plecand de la o incercare de comparatie intre sistemul de invatamant trecut si actual; am renuntat la comparatie...
Am convingerea ca exista si vor exista dascali de acelasi calibru cu venerabilul domn Cohal, animati si patrunsi de intelepciunea necesara formarii viitorimii romanesti si trag nadejde ca fiul meu va beneficia de un sistem public de educatie care sa le puna in valoare calitatile si bunele intentii.
Nu pot insa sa nu observ si sa compar vorbele spuse din suflet de domnul profesor Cohal, spiritualitatea fina si spontana a domnului profesor Baiardi sau cuvantarea insufletita, logica, ametitoare prin verva si frazare a doamnei director Camelia Gavrila- cu ceea ce ascult de la cei care ar trebui sa reprezinte dascalii in fata guvernantilor si ai tarii... n-am cuvinte si nu merita...
Sunt bucuros ca mi-am intalnit fostii colegi, sunt coplesit de numele citite a "n"-a oara pe coloanele de la intrare, sunt trist pentru cat de multi oameni valorosi a pierdut Iasul si Romania prin plecarea unora in strainatate dar sunt mandru ca ma numar printre absolventii acestei prestigioase institutii ! Sa dea Dumnezeu sanatate si noroc tuturor competentilor si bine-intentionatilor dascali din Romania, iar celorlalte cadre didactice sa le dea Dumnezeu mintea si inima cea buna de a-si asculta inima : educatia este vocatie si nu poti lucra intr-un asemenea domeniu daca nu-l iubesti pana la sacrificiu !

4 comentarii:

 1. Sunt onorat sa transmit felicitari din tot sufletul! E bine ca ati renuntat la comparatie; in legatura cu "invatamintul", mereu se cade in pastisa, "romantica" prin excelenta, a incantarii unui trecut glorios, doar pentru ca este carnea noastra in el, pe de o parte, si a punerii sub semnul intrebarii a prezentului (nu mai spun de viitor!) devenit minor, pe de alta parte. Dar nu e asa! Eu vad ce superba e viata de elev in libertate la fiica mea Andra, eleva la Colegiul Laurian din Botosani... (Am scris pe blog-ul meu despre Drama Club, trupa de teatru a liceului din care face parte si ea si de care e foarte mindra; tag, Drama Club). Scrie si ea pe un blog personal - Andra Agachi - despre experientele de liceu si nu numai... Au o forta si o constiinta a libertatii care noua ne-a lipsit. Unii vor spune ca libertatea lor poate fi prost inteleasa si prost (uneori chiar riscant) folosita. Cu totii am riscat, insa, adolescenta e virsta alegerilor. Nu ocrotesti pe nimeni interzicindu-i sa aleaga... Dumnezeu nu a facut asa cu noi, poate ca e supremul exemplu!
  Dar, revenind, va incredintez ca ma bucur sa va citesc, pentru ca scrieti foarte bine, cu o fraza foarte vioaie dar si bine stapinita.
  Sa auzim de bine!
  Dumitru Agachi

  RăspundețiȘtergere
 2. cristi coanca9 iulie 2009, 12:45

  Curios ete faptul ca multi dascali din ziua de astazi actioneaza ca si cum n-ar avea copii...

  RăspundețiȘtergere
 3. ACUM SUNT ÎNCĂLCAT FINANCIAR, DUPĂ ÎNCĂRCĂTORUL L-AȚI DE LA LFDS. Aș dori să aduc acest lucru la cunoștința publicului despre modul în care am intrat în contact cu domnul Benjamin, după ce mi-am pierdut locul de muncă și mi s-a refuzat împrumutul de către banca mea și de alți instituție financiară datorită scorului meu de credit. Nu puteam să plătesc taxele copiilor mei. Eram în urmă cu facturi, pe cale să fiu aruncat din casă datorită incapacității mele de a-mi plăti chiria, a fost în această perioadă copiii mei au fost luați de la mine prin asistență maternă. Apoi mi-am propus să caut fonduri online, unde am pierdut 3.670 de dolari pe care i-am împrumutat de la prieteni, pe care i-am extras de două companii de împrumut online. Până când am citit despre: împrumut online (Lfdsloans@outlook.com) undeva pe internet, Totuși nu m-am convins din cauza prin ce am trecut până când o rudă de-a mea, care este cler, mi-a povestit și despre schema de împrumut în curs la un rata dobânzii foarte scăzută de 1,9%% și condiții de rambursare minunate, fără penalități pentru plata neplătită. Nu am de ales decât să-i contactez, pe care l-am făcut prin text + 1-989-394-3740, iar domnul Benjamin mi-a răspuns în aceeași zi. primiți o alertă de credit de 400.000,00 USD Suma împrumutului USD pe care am solicitat-o. Am utilizat împrumutul în mod eficient pentru a-mi plăti datoriile și pentru a începe o afacere, iar astăzi eu și copiii mei suntem atât de fericiți și împliniți. De asemenea, îi puteți contacta prin e-mail: (Lfdsloans@outlook.com) Linie de asistență WhatsApptext: + 1-989-394-3740 De ce fac asta? Fac acest lucru pentru a salva câțiva care au nevoie de un împrumut pentru a nu fi victima înșelătoriei de pe internet. Mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, sunt Oleksander Artem din Horizon Park BC, Ucraina.

  RăspundețiȘtergere