luni, 22 martie 2010

fotbal si agricultura in primavara 2010

La noi, multa lume e specialista la fotbal si agricultura; inainte de perceperea inceperii crizei si cu atat mai mult de cand e clar cat e de criza, si mai multa lume se pricepe la constructii. Mai mult, se pricep si la evaluari de costuri si recomandari de preturi. Faptul ca multa lume se pricepe la constructii nu reprezinta o problema dar cand concluziile lor sunt facute publice, tin sa vin cu cateva minime precizari si cu completarea ca diferenta cea mai mare de pret/mp construit provine din diferenta de curs valutar (martie 2008-martie 2010), scaderea masiva a valorii de procurare a otelului si facilitatile+scaderile de preturi la achizitia betonului; in compensare apar termenele de plata pentru materialele de constructii, mai exact garantiile pentru livrarile la termen.

Este o diferenta mare de pret de cost intre blocuri si case, daca dorim sa raportam la mp construit, mai ales daca regimul de inaltime este mare. Pretul la mp reprezinta nu doar o statistica (nicidecum o antecalculatie) ci poate diferi (chiar semnificativ) in functie de : tipul de structura (zidarie portanta sau cadre- cu sau fara posibilitati de a modifica si/sau adauga fara autorizare si/sau expertiza, regimul de inaltime, gradul de finisaj, dotarea cu obiecte si facilitati de instalatii, suprafete/ facilitati la dispozitie in afara proprietatii directe. Locuintele "la cheie" sunt prevazute cu "de toate", dar calitatea executiei (structurii, finisajelor si instalatiilor), valoarea materialelor si garantia lor pot face diferente majore de pret de cost; uneori marja de profit poate fi mult mai mare la o lucrare de slaba calitate decat la una care are costuri de realizare mari pentru ca piata nu permite sa te indepartezi prea mult de asteptarile potentialilor clienti; o executie impecabila nu va aduce aplauze sau bani suplimentari, dar va asigura confortul proprietarilor si un loc in inima acestora (poate chiar o pomenire/ recomandare "de bine" catre prieteni si familie.
In plus, in afara de pretul de cost pentru executia unei locuinte mai avem in vedere : teren (conditia este ca achizitia sa nu fi fost facuta la preturi uriase) ,proiectare, utilitati, imprejmuire, sistematizare, servicii diverse in garantie si postgarantie,cai acces; aceste costuri nu sunt minore.
Din pacate, doritorii de locuinte ignora si varianta comparatiei intre preturile oferite pe un stadiu fizic care le-ar fi mai avantajos : fara finisaje finale ale peretilor si pardoselilor, fara obiecte sanitare si electrice; astfel, fiecare se va putea intinde cat este plapuma, eventual poate participa la punerea in opera, reducand costurile cu manopera aferenta .
In orice situatie, comparatia trebuie facuta pe principiul mere cu mere, iar la achizitia unei locuinte, sfatul unor specialisti (altii decat cei care-si dau cu presupusul fara a avea cunostinte), este util in afara de curajul si intelepciunea personala;
Sunt constient ca trecem cu totii prin momente dificile si ca importanta decizie referitor la achizitia unei locuinte nu poate fi luata cu usurinta, dar nici recomandarile "din tribuna" nu pot fi utile, ci dimpotriva.
Personal, ma numar printre cei care nu au avut posibilitatea, inspiratia si/sau viziunea de a percepe criza actuala mai devreme decat finalul anului 2007; am avut, in schimb, bunul simt de a nu primi bani ca avans pentru executia locuintelor din proiectul meu de suflet, La Pini-Crisco Residence. Totodata, cred in valoarea proiectului ca reprezentand o alta alternativa pentru locuintele colective (condominium), insa nu pot ramane indiferent la analize care considera ca un pret "corect" la mp ar putea fi 500 euro.
Avand in vedere consideratiile (personale) de mai sus si mentionand ca prezenta postare nu se doreste a fi reclama in favoarea proiectului mentionat, ma abtin de la a face referiri la competitorii din piata sau la preturi/mp; pot insa, oricand, sa dau un sfat nepartinitor in domeniul constructiilor; mai ales ca nu ma pricep la agricultura, iar fotbal nu mai pot sa joc... asist cu placere doar la meciurile spectaculoase (culmea e ca si spectacolul din tribune merita o postare)... comparativa sau doar stimulativa.

5 comentarii:

  1. Concis, incitant, bine scris si, mai ales, profesionist scris. La rindul meu, constructor fiind si lucrind in institutia de control al statului in domeniul constructiilor, am intilnit destule. Cu toate ca nu era treaba mea, nu sunt detasat de preturi si de evolutia pietii. Insa am fost surprins sa constat cit de putin contau sfaturile mele date unor prieteni sau cunostinte. Erau "orbiti" si unii au vazut in mine un neprieten, numai pentru ca le puneam in discutie visele. In primul rind unele amplasamente erau de de neimaginat si de neacceptat, pur si simplu niste ripe si-i intrebam cum pot baga atitea bani intr-un teren care, altfel, nu facea doua parale... Dupa aceea, intrebam constructorul (evitam sa spun ca sunt de la inspectorat, pur si simplu spuneam ca sunt un constructor, prieten al cumparatorului) despre cartea tehnica, daca existau niste documente privitoare la natura terenului de fundare, respectarea cotei de fundare, etc. (sa nu intram prea in detalii) iar asta enerva teribil pe vinzator. Vraja exercitata de "dezvoltator" isi facea repede efectul si prietenul ma abandona, uneori cu destule reprosuri ca din cauza circotelii mele era in pericol sa piarda ocazia... Este incredibil cit de multi bani s-au risipit pe aiurea...

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. 100% din sfaturile date nu sunt crezute initial (sau se prefera varianta 'convenabila", pentru ca apoi sa revina "mot-a-mot" in mintea fostului solicitant de consultanta.
    2. 100% din monitorizarile la potentialii clienti care au preferat drumul usor (aparent) si teoreticul pret mai mic, au ajuns sa inteleaga ca un imobil trebuie sa aiba un cost foarte apropiat de oferta corecta pentru o lucrare executata asa cum a fost proiectata.
    3. 100% din clientii pe post de "Stan patitul" au ajuns la concluzia ca e mai scump, mai greu si mult mai frustrant (in afara inconvenientelor referitoare la sanatatea fizica si mentala de dupa experienta cu un constructor care i-a cantat in struna initial) sa ignori recomandarile profesioniste (mai ales cand acestea sunt facute din inima si fara interes pecuniar).
    4. 100% din cazuri, prefer sa-mi respect clientul, chiar in detrimentul ratarii unor lucrari (fie si in actuala conjuctura).
    5. Intamplator, astazi am fost solicitat sa examinez niste fisuri la o cladire; pana la aceasta vizita procentele de mai sus erau subunitare...

    RăspundețiȘtergere
  3. Discutia e ampla, cum spuneam. Inca ma mira faptul ca nimeni nu vorbeste (in afara teoriei managementului constructiilor) depre costul total (sau global) al constructiei (pe intrega durata de existenta, inclusiv costul postutilizarii). Si abia aici s-ar releva toate: costurile generate de amplasament (distante, rute, fluentza traficului), de spatiile in exces care de fapt nu aduc nici un confort ci doar gidila complexul megaloman, de performantza energetica, de fiabilitatea materialelor si a solutiilor construtive... Si mai putin se ia in considerare starea de neputintza care se instaleaza cu virsata, cit de greu e, uneori imposibil, sa urci dupa o virsata pe o scara interioara, uneori si cu o forma sofisticata (rampe balansate etc.). Am avut o solida cultura tzaraneasca a locuirii si alcatuirii gospodariei, care, din pacate s-a pierdut, iar din cultura generala a celor mai multi (culmea, vasta la unii dar in ce priveste filmul, muzica, teatrul, literatura, mitologia...) lipsesc informatii elementare despre constructii, cit si din domeniul juridic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Suficienta, mediocritatea si consideratia ca daca ai bani pentru o casa stii mai bine ce si cum...
    Din pacate, sunt foarte putini (indiferent de domeniu) cei care accepta sa faca bine si foarte bine ceea ce stiu. Si daca in plan particular acestia vor constata si plati ulterior propria ignoranta, la nivel teritorial si statal, cei care platesc si sufera sunt altii...
    Este foarte probabil ca acestia din urma sa plateasca si pretul tacerii, neimplicarii si nestradaniei incapatanate de a oferi exemplul personal, indiferent de domeniul de activitate si de pozitia ierarhica. Pacat...

    RăspundețiȘtergere
  5. ACUM SUNT ÎNCĂLCAT FINANCIAR, DUPĂ ÎNCĂRCĂTORUL L-AȚI DE LA LFDS. Aș dori să aduc acest lucru la cunoștința publicului despre modul în care am intrat în contact cu domnul Benjamin, după ce mi-am pierdut locul de muncă și mi s-a refuzat împrumutul de către banca mea și de alți instituție financiară datorită scorului meu de credit. Nu puteam să plătesc taxele copiilor mei. Eram în urmă cu facturi, pe cale să fiu aruncat din casă datorită incapacității mele de a-mi plăti chiria, a fost în această perioadă copiii mei au fost luați de la mine prin asistență maternă. Apoi mi-am propus să caut fonduri online, unde am pierdut 3.670 de dolari pe care i-am împrumutat de la prieteni, pe care i-am extras de două companii de împrumut online. Până când am citit despre: împrumut online (Lfdsloans@outlook.com) undeva pe internet, Totuși nu m-am convins din cauza prin ce am trecut până când o rudă de-a mea, care este cler, mi-a povestit și despre schema de împrumut în curs la un rata dobânzii foarte scăzută de 1,9%% și condiții de rambursare minunate, fără penalități pentru plata neplătită. Nu am de ales decât să-i contactez, pe care l-am făcut prin text + 1-989-394-3740, iar domnul Benjamin mi-a răspuns în aceeași zi. primiți o alertă de credit de 400.000,00 USD Suma împrumutului USD pe care am solicitat-o. Am utilizat împrumutul în mod eficient pentru a-mi plăti datoriile și pentru a începe o afacere, iar astăzi eu și copiii mei suntem atât de fericiți și împliniți. De asemenea, îi puteți contacta prin e-mail: (Lfdsloans@outlook.com) Linie de asistență WhatsApptext: + 1-989-394-3740 De ce fac asta? Fac acest lucru pentru a salva câțiva care au nevoie de un împrumut pentru a nu fi victima înșelătoriei de pe internet. Mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, sunt Oleksander Artem din Horizon Park BC, Ucraina.

    RăspundețiȘtergere